Industry Info  
Festo
Festo - A banner

Индустрията търси металурзи, машинни оператори и машиностроители

20.08.2020   |   Бизнес
 

В края на месец юли т. г. регистрираните безработни в бюрата по труда според статистиката на Агенцията по заетостта са 258 553, като спрямо юни намалението е с 14 814 души, съобщиха от Агенцията. Равнището на регистрирана безработица в страната през юли е 7,9%.

"В сравнение с месец юли 2019 г. се отчита 80,1% ръст на започналите работа безработни", обявиха от Агенцията и допълниха с разбивка по сектори: най-много са започнали работа в преработващата промишленост – 19,0%, следвани от хотелиерство и ресторантьорство - 17,5%, търговията и ремонта на автомобили – 13,0%,  държавното управление – 5,9%, строителството – 5,0%, и др.

От институцията изчислиха, че заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 16 349, като 79,0% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (26,8%), хотелиерството и ресторантьорството (19,2%), търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети (10,8%), административните и спомагателните дейности (9,4%),  образование (8,6%) и държавното управление (5,2%).

Най-търсените професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; преподаватели; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях занаятчии и др.

     
Източник: АЗ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: АЗ  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...