Industry Info  
Festo
Festo - A banner

Индексът за промишлено производство нарасна с 5,8% през юни

11.08.2020   |   Бизнес
 

Националният статистически институт отчете ръст в индекса на промишленото производство за юни т. г. с 5,8% в сравнение с май 2020 г. Календарно изгладеният индекс отбелязва спад със 7,7% спрямо същия период към 2019 г. През юни 2020 г. НСИ отчита повишение в добивната промишленост с 9,1%, в преработващата промишленост с 6,0% и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 5,2%.

От Института посочват, че по-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета със 73,2%, производството на мебели с 24%, производството на тютюневи изделия с 15,9%, производството на дървен материал и изделия от него (без  мебели) с 14,8%. Съществено намаление е регистрирано при производството на облекло с 19,5% и при производството на метални изделия, без машини и оборудване, с 5%.

На годишна база е отчетен спад на промишленото производство в преработващата промишленост с 9,7% и при   производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 8,5%. Ръст от 14,9% се наблюдава в добивната промишленост.

По-значително намаление в данните за преработващата промишленост, съотнесени към 2019 г. и спрямо съответния месец на предходната година, се наблюдава при производството, некласифицирано другаде - с 43,5%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение с 29,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване с 25,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета с 25,1%.

Най-голямо увеличение е отчетено при производството на основни метали с 31,1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18,8%, производството на лекарствени вещества и продукти с 6,0%.

     
Източник: НСИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: НСИ  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиКариериПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...