Industry Info  
Festo
Festo

Как се отрази COVID-19 ситуацията на бизнеса, доставящ продукти и услуги за индустрията в България?

22.07.2020   |   Бизнес
 

В периода от 25 юни до 8 юли т. г. екипът на IndustryInfo.bg проведе проучване на степента на въздействие на COVID-19 върху фирмите доставчици за българската индустрия, в което се включиха близо 150 компании от над 15 бранша.

Резултатите от направеното проучване сочат, че голяма част от запитаните (65,4%) са продължили дейността си при прилагане на засилени хигиенни и противоепидемични мерки или променено работно време, а само 7,5% са затворили физическите си обекти. Същевременно 52,6% от анкетираните са регистрирали значителен спад на продажбите и 38,3% са наложили ограничения на разходите си.

Най-сериозен спад в приходите, достигащ до над 60%, се наблюдава при една пета от компаниите в секторите електроника, електроапаратура, хидравлика и производство на инструменти. При една пета от фирмите в област хидравлично оборудване, хранителни изделия и машини наложените противоепидемични мерки са довели до понижаване на приходите с между 40 и 60%.

Данните от проучването показват отчетлив стремеж да бъдат запазени всички работни места въпреки затрудненията за бизнеса – над 80% от респондентите в областите електроника, електроапаратура, автоматизация, енергетика и машиностроене посочват, че не е освободен нито един служител. Резултатите разкриват и известна закономерност между броя на служителите и възможностите на фирмата да задържи персонала си – над 80% от микропредприятията и малките предприятия и над 60% от средните предприятия са съумели да запазят всички членове на екипа. Същевременно при големите компании последиците са се отразили по-осезателно, което е наложило и съкращаване на персонала с до 50%.

Интересно е да се отбележи доста големият дял на фирмите (36,6%), които посочват, че ситуацията с COVID-19 не е наложила повишаване на нивото на дигитализация във фирмата, в която работят, тъй като то е било високо и преди пандемията.

Ако желаете да получите пълния анализ на резултатите от проучването на IndustryInfo.bg, пишете ни на marketing@tllmedia.bg.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: TLL Media   индустрията по време на COVID-19    

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...