Industry Info  
Festo
Festo

Как се отрази COVID-19 ситуацията на бизнеса, доставящ продукти и услуги за индустрията в България?

22.07.2020   |   Бизнес
 

В периода от 25 юни до 8 юли т. г. екипът на IndustryInfo.bg проведе проучване на степента на въздействие на COVID-19 върху фирмите доставчици за българската индустрия, в което се включиха близо 150 компании от над 15 бранша.

Резултатите от направеното проучване сочат, че голяма част от запитаните (65,4%) са продължили дейността си при прилагане на засилени хигиенни и противоепидемични мерки или променено работно време, а само 7,5% са затворили физическите си обекти. Същевременно 52,6% от анкетираните са регистрирали значителен спад на продажбите и 38,3% са наложили ограничения на разходите си.

Най-сериозен спад в приходите, достигащ до над 60%, се наблюдава при една пета от компаниите в секторите електроника, електроапаратура, хидравлика и производство на инструменти. При една пета от фирмите в област хидравлично оборудване, хранителни изделия и машини наложените противоепидемични мерки са довели до понижаване на приходите с между 40 и 60%.

Данните от проучването показват отчетлив стремеж да бъдат запазени всички работни места въпреки затрудненията за бизнеса – над 80% от респондентите в областите електроника, електроапаратура, автоматизация, енергетика и машиностроене посочват, че не е освободен нито един служител. Резултатите разкриват и известна закономерност между броя на служителите и възможностите на фирмата да задържи персонала си – над 80% от микропредприятията и малките предприятия и над 60% от средните предприятия са съумели да запазят всички членове на екипа. Същевременно при големите компании последиците са се отразили по-осезателно, което е наложило и съкращаване на персонала с до 50%.

Интересно е да се отбележи доста големият дял на фирмите (36,6%), които посочват, че ситуацията с COVID-19 не е наложила повишаване на нивото на дигитализация във фирмата, в която работят, тъй като то е било високо и преди пандемията.

Ако желаете да получите пълния анализ на резултатите от проучването на IndustryInfo.bg, пишете ни на marketing@tllmedia.bg.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: TLL Media   индустрията по време на COVID-19    

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...