Industry Info  
Festo
Festo

ЕК инвестира 1 млрд. евро в иновативни проекти за чисти технологии

10.07.2020   |   Бизнес
 

Европейската комисия (ЕК) отпуска 1 млрд. евро за широкомащабни проекти за чисти технологии. Инвестицията е по програмата за демонстриране на новаторски нисковъглеродни технологии "Фонд за иновации", финансирана от приходи от търгове за квоти за емисии по схемата на Европейския съюз (ЕС) за търговия с емисии. На 3 юли т. г. бе отправена първата покана за представяне на предложения по програмата.

За периода 2020-2030 г. по линия на Фонда за иновации ще бъдат разпределени около 10 млрд. евро приходи от търгове за квоти за емисии в рамките на схемата на ЕС. Целта е създаване на подходящи финансови стимули за дружествата и публичните органи за инвестиции в следващо поколение технологии с ниски нива на въглеродни емисии.

Поканата е отворена за проекти от всички държави членки на ЕС, Исландия и Норвегия в сектори, отговарящи на условията за финансиране. Средствата могат да се използват в сътрудничество с други инициативи за публично финансиране като държавна помощ или други програми на ЕС. Проектите ще бъдат оценявани в зависимост от техния потенциал за иновации, избягване на емисии на парникови газове, финансов и технически матуритет и потенциал за увеличаване на мащаба и ефективността с оглед на разходите.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 29 октомври т. г. Проектите могат да бъдат подавани чрез портала на ЕС за финансиране и възлагане на обществени поръчки.

     
Източник: БСК; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БСК   ЕК   ЕС   Фонд за иновации   въглеродни емисии   чисти технологии  

Област: Проекти  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...