Industry Info  
Festo
Festo

Дадоха официален старт на проекта за суперкомпютър в София Тех Парк

08.07.2020   |   Събитията
 

На 2 юли т. г, се проведе официална церемония първа копка на строежа на сградата на българския петаскейл суперкомпютър, който ще е част от мрежата на EuroHPC, съобщиха от София Тех Парк, на чиято територия ще се намира машината. В събитието взеха участие премиерът Бойко Борисов, кметът Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев и представител на изпълнителя от консорциум "Петаскейл суперкомпютър – България".

По време на събитието стана ясно, че с реализирането на проекта ще се даде възможност за развитие на други проекти в сферите на фармация, медицина, информационни технологии, автомобилостроене, наука и иновации. Премиерът благодари на Европейската комисия (ЕК) и посочи, че страната ни също участва във финансирането на проекта.

"Изчислителната мощ на суперкомпютъра ще бъде трансформирана в подкрепа на българските компании и ще подпомогне те да моделират, да симулират своите продукти или услуги и да излизат на международните пазари. Този  проект е поредният инструмент, който подпомага изграждането на мост между академията, бизнеса и публичните институции", каза председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Петър Статев.

Очакванията са с реализирането на проекта България да се утвърди като дигитален хъб в региона. Мощността на суперкомпютъра, бидейки включен в мрежата на EuroHPC, ще позволи страната ни да разполага с около 50 Gbit изчислителна мощност в секунда. Очаква се системата да заработи до края на февруари 2021 г. Държавното финансиране в проекта е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

     
Източник: София Тех Парк

Ключови думи: София Тех Парк   суперкомпютър  

Област: Събитията  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Събитията

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...