Industry Info  
Festo
Festo

Нова анкета на ГБИТК показва, че пандемията е повлияла на 87% от бизнеса

07.07.2020   |   Бизнес
 

На 3 юли т. г. Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) представи резултатите от проведеното социално изследване "Блицанкета за влиянието на коронавируса върху българската икономика". Проучването е проведено в периода 18-22 юни сред 60 фирми, представители на секторите: машиностроене (8%); производство на електроника и автомобилостроене (11%); медицинска апаратура и фармацевтични услуги (10%); производство и преработка на метали (3%) и др.

Анкетата показва, че за 87% от анкетираните пандемията е оказала влияние върху бизнеса им, докато при едва 13% няма промяна. 15,49% от фирмите в проучването на ГБИТК са заявили, че ще съкратят част от своя персонал, докато 19,72% намаляват своя производствен капацитет, за да спестят от допълнителните разходи. Сравнявайки проучването на ГБИТК от юни с аналогичното от месец март се наблюдава спад в негативните прогнози. По-малко компании очакват приходите им от продажби да намалеят.

"Голяма част от участниците претърпяват загуби, поради анулирането на бизнес инициативи, делови срещи, панаири и събития (19,55%)", казват от ГБИТК. Според техните данни недостигът на ликвидност (9,02%), спадът на търсенето на собствените продукти (17,29%), отсъствието на служители поради болест (3,76%), промяната на веригите за доставки (4,51%), както и ограничаването на пътуванията (15,79%) притесняват и пречат на нормалното развитие на бизнеса.

23,5% от компаниите споделят, че имат нужда от повече информация и съвети относно мерките по време на форсмажорни обстоятелства.

     
Източник: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...