Industry Info  
Festo
Festo

България реализира износ за 196 млн. долара от велосипеди и мотопеди с помощен двигател

29.06.2020   |   Бизнес
 

На 26 юни т. г. по време на уебинар, проведен от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), Министерство на икономиката (МИ) и Института за пазарна икономика (ИПИ) беше представено Международното изследване и идентифициране на потенциални пазари за експортен растеж на българските МСП в избрани сектори, съобщиха от ИПИ. От проучването става ясно, че България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа.

Изследването на ИПИ разглежда възможностите на МСП в 54 продуктови групи, в които е идентифициран висок потенциал. Те са реализирали 22% от общия износ на България за 2019 г. Германия, Румъния, Италия, Франция, Гърция и Полша са страните, в които страната ни реализира най-голям износ, установява изследването. Най-бързият ръст в износа за периода 2014-2019 г. отбелязват велосипедите и мотопедите с помощен двигател. Износът на тази група за предходната година възлиза на 196 млн. долара, което е 12 232% ръст за 5 г.

Според главния икономист в ИПИ Лъчезар Богданов групата на велосипедите в износа на България е следвана от тази на гъстометрите, ареометрите и други подобни инструменти, за които е регистрирано увеличение в износа от 1398% в разглеждания период 2014-2019 г.

"България и страните от региона на Централна и Източна Европа бързо заемат пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори, печатни платки, електрически нагреватели", се казва в проучването.

 

     
Източник: ИПИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ИПИ   ИАНМСП   МИ  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...