Industry Info  
Festo
Festo - A banner

София Тех Парк започва изграждането на сградата за новия суперкомпютър

09.06.2020   |   Проекти
 

София Тех Парк подаде искане за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) във връзка с проекта си за изграждане на сграда за разполагане на петаскейл компютър в района на бул. Цариградско шосе в София. Мощната изчислителна машина е част от проекта на европейската мрежа за високотехнологични изчислителни системи EuroHPC, който предвижда създаването на общо 8 суперкомпютърни центъра в Европа. Документът е депозиран в РИОСВ-София.

Инвестиционното предложение предвижда строеж на едноетажна постройка с частично индустриално ниво за обслужваемо оборудване. Сградата ще разполага с енергиен център за помещаване на разпределителна уредба средно напрежение, два трафопоста с трансформатори 2500 kVA и модулен UPS. Освен това за нормалното функциониране на суперкомпютъра е заложено изграждането на многокомпонентна система за охлаждане. Шкафовете на изчислителната машина ще бъдат охлаждани от комбинирана система с вода и въздух. Останалата климатизация ще бъде реализирана с термопомпи. Стойността на цялата инвестицията възлиза на 18 млн. лв., от които 6 млн. лв. са европейски средства.

     
Източник: София Тех Парк

Ключови думи: София Тех Парк   EuroHPC   суперкомпютър   изчислителни машини   ОВОС   РИОСВ-София  

Област: Проекти  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Проекти

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиКариериПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...