Industry Info  
Festo
Festo

Започна изграждането на Научно-изследователския лабораторен комплекс УНИТе

05.05.2020   |   Проекти
 

На 4 май т. г. се проведе символична церемония първа копка на Научно-изследователския лабораторен комплекс УНИТе на територията на Русенския университет "Ангел Кънчев", съобщиха на сайта на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). В събитието взеха участие ректорът на университета проф. дтн Христо Белоев, кметът на Русе Пенчо Милков и управителят на консорциум ЦВП Медиком ООД Деян Василев, който е изпълнител на проекта.

Целта на учебното заведение е УНИТе да стане изнесена част от Център за върхови постижения в областта на информационните и комуникационни технологии. По проект в комплекса ще бъдат създадени пет нови лаборатории, които ще бъдат предназначени за ИКТ. Според обявената информация дейността им ще бъде свързана с виртуализация, 3D сканиране, прототипиране и смесена реалност. Срокът за изпълнение е декември 2023 г.

Инвестицията в новата научно-образователна инфраструктура се реализира в рамките на голям проект по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР), като стойността му е над 29 млн. лв. партньори в начинанието са СУ "Св. Климент Охридски", РУ "Ангел Кънчев", ТУ-София, ШУ "Епископ К. Преславски" и Бургаския университет "Проф. Асен Златаров". От сумата общо 3 млн. лв. са предоставени безвъзмездно за изграждането на новия лабораторен комплекс. Допълнителни 1 млн. лв. са заделени за оборудване.

"Към тази много важна инвестиция университетът добавя още една съществена инициатива за създаване на нов научно-изследователски институт към РУ "Ангел Кънчев" с решение на Министерски съвет", каза по време на събитието ректорът проф. д-р Христо Белоев. Той каза също, че предстои обявяването на обществена поръчка за изграждането му. В Русе предстои създаването на Дунавски иновационен хъб.

     
Източник: ЕСИФ

Ключови думи: РУ Ангел Кънчев   ЕСИФ   ИКТ   3D сканиране   УНИТе  

Област: Проекти  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Проекти

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...