Industry Info  
Festo
Festo

ОИЦ-Русе представи приоритетите на ОПИК 2021-2027 г.

04.05.2020   |   Проекти
 

На 28 април т. г. Областният информационен център-Русе представи на уебинар първия вариант на Програмата за иновации и конкурентоспособност 2021-2027 г., съобщиха на сайта на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Общо 350 души взеха участие в информационното събитие, което представи следващия програмен период в подкрепа на бизнеса.

Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2021-2027 г. (ОПИЙ) е пряко насочена към постигане на интелигентен и устойчив растеж на българската икономика и към осъществяването на индустриална и иновационна трансформация, каза експертът на ОИЦ-Русе Диана Аврамова. По думите й специфичните цели на програмата се разгръщат в няколко направление: засилването на капацитета за научни изследвания и иновации и въвеждането на модерни технологии; усвояване на ползите от цифровизацията за гражданите, дружествата и правителствата; засилване на растежа и конкурентоспособността на малките и средните предприятия (МСП); насърчаване на мерките за енергийна ефективност; насърчаване на прехода към кръгова икономика.

"За постигането на инвестициите по ОПИК 2021-2027 г. ще бъдат насочени към 3 основни приоритета: Иновации и растеж, Кръгова икономика, Подкрепа за интегрирано териториално развитие", обясни Аврамова. С първи приоритет са иновационни проекти, които
целят сътрудничеството между бизнеса и научно-изследователските институти с цел внедряване на техните продукти в производството. На второ място са поставени енергийната ефективност и преминаването към кръгова икономика. Третият приоритет е насочен към регионалната екосистема и позволява комбиниране на мерки от други програми за постигане на синергичен ефект.

"През 2021–2027 г. се планира още опростяването на правилата, за да бъдат улеснени кандидатстването, отчитането и контролът на проектите", обясни Диана Аврамова. 

     
Източник: ЕСИФ

Ключови думи: ОИЦ-Русе   ОПИК   ЕСИФ   енергийна ефективност   дигирализация   кръгова икономика   цифровизация   МСП  

Област: Проекти  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Проекти

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...