Industry Info  
Festo
Festo

Прогнозират между 3 и 6% спад на пазара на електронни компоненти заради COVID-19

24.03.2020   |   Бизнес
 

Поради пандемията от COVID-19, 2020 г. вероятно ще е още една година на спад на пазара на електронни компоненти, показва анализ на International Data Corporation (IDC).

Преди разпространението на вируса мнозина експерти очакваха международният пазар на електронни компоненти да демонстрира умерен едноцифрен годишен ръст през 2020 г. Последствията от пандемията за бизнеса ще бъдат свързани както със загуба на служители, така и с вероятната глобална рецесия и прекъсване на технологичните вериги за доставки.

IDC анализира все още бързо променящата се ситуация и прогнозира, че най-вероятният резултат ще бъде свиване на глобалните приходи от 3% до 6% през 2020 г. IDC дава на този сценарий вероятност от 54%, като отбелязва, че (с вероятност около 25%) е възможен и по-голям спад .

Докладът на IDC разглежда четири сценария, базирани на различни предположения и тежест на въздействието върху бизнеса на доставчиците.

"Появата на COVID-19 донесе със себе си забрани за пътуване и карантина; масово забавяне на веригата за доставки; несигурност на фондовата борса; спад на доверието на бизнеса и нарастваща паника сред населението. Новите технологии като 5G, интернет на нещата, високопроизводителните компютри и изкуственият интелект ще поставят основа за цялостно възстановяване на технологичния сектор", смятат от института.

Според IDC има вероятност от 80% за значително свиване на приходите от електронни компоненти през 2020 г. вместо очаквания преди това растеж от 2%. Остава 20% вероятност, че през 2020 г. е възможно значително възстановяване от последствията на COVID-19.

В най-вероятния сценарий веригата за доставки ще започне да се възстановява през третото тримесечие на 2020 г., след като карантините и забраните за пътувания бъдат премахнати. Резултатът ще бъде загуба на приходи от около 25,8 млрд. щатски долара в пазара на електронни компоненти. В краткосрочен план ще има намалена наличност на компоненти, но и по-ниско търсене, смятат от IDC.

     
Източник: IDC; снимка: Dreamstime

Ключови думи: IDC   COVID-19   коронавирус   електронна индустрия   електронни компоненти  

Област: Електроника  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОНИКАТА
на специализирания портал Electronics-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD
B2N

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...