Industry Info  
Festo
Festo

МТСП повишава качеството на курсовете в центровете за професионално обучение

05.03.2020   |   Бизнес
 

На 27 февруари се проведе дискусия на тема демографските промени у нас в Представителството на Европейската комисия в София на 27 февруари. По време на събитието стана ясно, че Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започва да насочва усилията си към повишаване качеството на курсовете в центровете за професионално обучение и квалификация. Основна цел на усилията ще бъдат младите хора между 15 и 29 г., които нито учат, нито работят

"Ще предложим промени в Закона за професионалното образование и обучение, с които ще се регламентира по-сериозен контрол на дейността на центровете за професионална квалификация и да има по-сериозен механизъм за тяхното лицензиране. Заедно с Министерството на образованието и науката (МОН) ще работим и по система за валидиране на умения“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя информира, че Министерството започва анализ на извадката младежи, която поданни на НСИ наброява 170 000 души. "Целта е да разберем къде се намират те, на каква възраст и с какво образование са", каза министър Сачева. Когато МТСП получи данни от него, предстои да бъдат предложени конкретни програми за повишаване на тяхната квалификация.

"През следващия програмен период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) са предвидени повече от 500 млн. лв. за обучения и други инициативи, свързани с дигитализацията на пазара на труда", информира министърът.

     
Източник: МТСП

Ключови думи: МТСП   ОПРЧР   МОН  

Област: Обучения  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...