Industry Info  
Festo
Festo

Индустрията търси машинни оператори, металурзи и монтажници

20.02.2020   |   Бизнес
 

Агенцията по заетостта отчете спад на безработицата за януари, спрямо същия месец през 2019 г. Към първия месец на т. г. общият брой на безработните е 205 324 души. Спад е отчетен и при безработните млади хора до 29 год. възр., които от 25 185 души през декември 2019 г. към януари са с 3615 по-малко. Най-търсените кадри са оператори на машини.

От институцията съобщават, че заявените от бизнеса работни места на първичния пазар на труда през януари са 14 473. От тях 76,5% са в частния сектор. Най-голям е делът свободни работни места в преработващата промишленост (31,9%), следвана от търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11,3%), хотелиерството и ресторантьорството (10,9%), държавното управление (10,7%), административните и спомагателните дейности (9,2%).

По данни на Агенцията най-търсените специалисти в промишлеността са операторите на стационарни машини и съоръжения. Търсят се също така работници в добивната и преработващата промишленост, в строителството и транспорта. Бизнеса има нужда от квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни. Нужни са монтажници, металурзи, машиностроители и шлосери.

     
Източник: Агенция по заетостта; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Агенция по заетостта  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...