Industry Info  
Festo
Festo - A banner

Над 950 млн. лв. приходи в сектор роботика и автоматизация у нас през 2019 г.

28.01.2020   |   Бизнес
 

Повече от 950 млн. лв. са приходите в българската роботика и автоматизация през 2019 г., показва доклад на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA). От доклада става ясно, че през миналата година в сектора у нас са заети над 5000 служители, а 24 компании разработват роботи, автономни системи или софтуер и компоненти за такива.

"През 2019 г. в България беше създаден хуманоиден робот, робот за подпомагане на хора с увреждания беше отличен на Central European Startup Awards, родни компании създадоха човешка тъкан чрез 3D-биопринтер, електрически спортен автомобил с автономна технология, първото серийно автомобилно 3D табло, беше внедрена най-бързата линия за производство на шоколадови бонбони в света, както и още много иновативни разработки в сферата на роботиката и автоматизацията. Две умни фабрики ще отворят врати в България, едната от които, модел за 14 държави в Европа, а европейските лидери в сферата на автоматизацията увеличават производствените си мощности и броя на служителите си у нас. Нещо повече, част от тях избраха именно България като подходящо място, в което да внедрят най-модерните производствени линии в групите си и да развиват развойните си центрове", коментират от PARA.

Миналата година са стартирали ключови проекти в сферата на научната инфраструктура като Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект, Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска, а в София ще е един от осемте центъра за суперкомпютри на ЕС, обобщават от асоциацията.

     
Източник: PARA; снимка: Dreamstime

Ключови думи: PARA   роботика   автоматизация  

Област: Автоматизация  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА
на специализирания портал Automation-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиКариериПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...