Industry Info  
Festo
Festo

ОПОС 2014-2020 финансира ВиК проекти на стойност 1,8 млрд. лв.

12.12.2019   |   Инвестиции
 

През настоящия програмен период по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. ВиК операторите са кандидатствали за финансиране на проекти на обща стойност 1,8 млрд. лв., съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол миналата седмица.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството разработи регионални прединвестиционни проучвания за 14 области - Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник, Видин и Враца, които дадоха изчерпателни и актуални данни за състоянието на мрежата, за качеството на водата, за наличните водни ресурси, за населението и неговите потребности. Такива има и за Смолян, като пилотен от предходния програмен период, и за Столична община", коментира още Аврамова.

Реализацията на проектите ще спомогне за постигане на съответствие с европейските директиви в областта на питейните води, отвеждането и пречистването на отпадъчните води в агломерациите над 10 000 е.ж. Осигурената безвъзмездна финансова помощ обаче няма да е достатъчна за покриването на всички нужди за цялата страна, възлизащи на 11 млрд. лв.

Очаква се МРРБ да обяви процедура за избор на изпълнители за изготвянето на още 6 регионални прединвестиционни проучвания в новоконсолидираните области - Велико Търново, Габрово, Плевен, Софийска област, Търговище и Хасково. Дефинираните в тях нужди от инвестиции ще бъдат финансирани през следващия програмен период 2021-2027 г.

Същевременно с по-ограничен ресурс се финансират и по-малки обекти от ВиК инфраструктурата там, където е необходимо, като в бюджетната рамка 2020-2022 г. са заложени 73 млн. лв., съобщи още регионалният министър.

     
Източник: МРРБ; снимка: Dreamstime

Ключови думи: МРРБ   ВиК проекти   ВиК инфраструктура  

Област: ВиК  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Инвестиции

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...