Industry Info  
Festo
Festo

С 10% е нараснал износът на стоки и суровини от България за Сърбия

29.11.2019   |   Бизнес
 

Проведе се българо-сръбски бизнес форум по време на Третата сесия на смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в София (28 ноември), съобщиха от Министерството на икономиката (МИ). Участие в нея са взели 100 компании от секторите хранително-вкусова промишленост, строителство, ИТ и телекомуникации, туризъм, селско и горско стопанство, иновации и др.

В рамките на срещите България и Сърбия подписаха съвместен протокол за задълбочаване на икономическото сътрудничество. В края на заседанието на Междуправителствената комисия е подписан протокол за разширяване сътрудничеството в редица области от взаимен интерес: търговия и инвестиции, иновации, енергетика, ИТ и дигитализация и др.

"За първите 8 м. на т. г. българският износ за Сърбия е нараснал с 10,3% и достига 437 млн. евро.", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на форума. По данни на МИ стокообменът между България и Сърбия за 2018 г. е на стойност 528,7 млн. евро. Той смята, че между страните има възможност за нарастване обемите на двустранната търговия и много възможности за реализиране на съвместни бъдещи проекти.

Износът на България към Сърбия е съсредоточен в най-голямата си част в плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани (15,39%), рафинирана мед и медни сплави в необработен вид (14,17%), нефтени масла и масла от битуминозни минерали (7,99%) полимери на етилена в първични форми (2,88%), електрическа енергия (2,77%) и др.

     
Източник: МИ

Ключови думи: МИ  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...