Industry Info  
Festo
Festo

САЩ са 6-ият най-голям инвеститор в България

25.11.2019   |   Бизнес
 

Проведе се бизнес закуска с посланика на САЩ в България Херо Мустафа (22 ноември), съобщиха от Американската търговска камара в България (АТКБ). По време на събитието новият американски посланик сподели бизнес информация, от която стана ясно, че стокообменът България-САЩ възлиза на 1,2 млрд. щ. д. На сутрешната среща беше представено и първото по рода си икономическо изследване за обема и значението на инвестициите от Съединените щати в нашата страна.

"5,7% от всички преки чуждестранни инвестиции в българската икономика са вложения на американски компании", е записано в проучването. И още - делът на североамериканските компании в икономиката е 3,3% (4 млрд. лв.), осигурявайки заетост за 28 600 души. САЩ са 6-ият най-голям инвеститор в България. Резултатите от изследването показват, че около 98% от американските инвестиции в България (директни и индиректни) са концентрирани в преработваща промишленост, производство на електрическа енергия, създаване и разпространение на информация и творчески продукти, включително информационни и комуникационни технологии и сектор търговия.

Близо 50% от американските преки чуждестранни инвестиции са концентрирани в преработващата промишленост, а други около 40% са в производството на електрическа енергия. Такива компании с американска собственост в преработващата промишленост включват Агрополихим, Каменица, Амилум България, Сенсата Технолоджис България и Идеал Стандарт-Видима.

При производството на електрическа енергия представители са компаниите от групите на Контур Глобал, собственик на ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3, и ЕЙ И ЕС, собственик на ТЕЦ AES Гълъбово (ТЕЦ Марица-изток 1). "В тези два сектора са и около 94% от всички дълготрайни материални активи, собственост на компании в България с краен американски собственик", се казва в проучването.
 

     
Източник: АТКБ

Ключови думи: АТКБ   Идеал Стандарт-Видима   ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3   ТЕЦ AES Гълъбово  

Област: Бизнес  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...