Industry Info  
Дебулко
Дебулко

FANUC Europe Corporation: Източна Европа напредва с индустриалната автоматизация

15.01.2019   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Равнището на автоматизация все още е много различно в рамките на Европа, но страните от източната част на континента продължават да настигат Запада. Колаборативните роботи са сред най-вълнуващите тенденции в автоматизацията на предприятията.

FANUC очаква силен ръст в региона
Докато опасенията от рецесия, търговските търкания и Брекзит забавят инвестициите в някои части на Западна Европа, страните от Източна Европа запазват високи темпове на напредък в индустриалната автоматизация. "През първата половина на текущата ни финансова година обемът на поръчките ни в цяла Европа нарасна с двуцифрен процент и очакваме разширяването да продължи, въпреки че може да се забави малко", казва Шиничи Танзава, президент и главен изпълнителен директор на FANUC Europe Corporation.

FANUC е една от водещите компании в индустриалната автоматизация, като е инсталирала повече от 550 000 робота, 4 милиона CNC контролера и 19 милиона серво мотора по целия свят. Компанията разполага с 263 локации, обслужващи 108 страни и в нея работят повече от 7000 души. В Европа FANUC има 22 дружества и около 1400 служители.

Понижаването на безработицата, увеличаването на разходите за труд и желанието на страните да насърчават по-голяма ефективност в производствените сектори помогнаха за повишаване на търсенето на индустриални роботи в Източна Европа. Редица международни производители и техните доставчици, особено в автомобилната промишленост, но също и в потребителските сектори, също помогнаха за подобряване на нивото на роботизация в Източна Европа. Сега малките и средни предприятия (МСП) следват техните стъпки.

"Нивото на автоматизация все още е много различно в рамките на Европа", казва г-н Танзава. "Но станахме свидетели на силно наваксване от страни като Словакия, Полша и Русия, което вероятно ще продължи в обозримо бъдеще". В други пазари като Чехия или Турция се наблюдаваше бърз растеж през последните няколко години. Поне в близко бъдеще обаче ръстът на автоматизацията може да се забави малко. След бързото увеличение в продажбите на роботи през 2017 г., несигурността в международните търговски отношения, промените в автомобилната промишленост и вариациите във валутните курсове могат да забавят растежа на автоматизацията в някои страни и сектори.

Сред най-вълнуващите тенденции в целия европейски континент са колаборативните роботи (коботи). Докато в Западна Европа големите международни производители експериментират от няколко години с роботи за съвместна работа в своето производство, сега технологията става все по-разпространена в различни сектори. "Наблюдаваме все по-голямо търсене от малки и средни предприятия, дори от компании, които в миналото не са използвали роботи в производството си", казва г-н Танзава.

Докато няколко производители на роботи се конкурират на пазара на коботи, FANUC се гордее с това, че разполага с най-широкия и най-надежден набор от модели на колаборативни роботи, които се предлагат - от малкия CR-4iA, който може да се справи с товари до 4 кг, до CR-35 iA, който може да повдига товари до 35 кг, за да помага на работниците при тежкотоварни задачи без специално оборудване за безопасност като предпазни огради. "Интересът към колаборативни роботи е обща тенденция в цяла Европа", посочва г-н Танзава.

Множество страни в Източна Европа все още имат много ниска степен на роботизация. Дори и индустриалните компании понякога не разбират напълно предимствата на автоматизацията, тъй като доскоро евтината работна ръка беше лесно достъпна. "Това се промени", споделя г-н Танзава.

Коефициентите на заетост нарастват заедно с разходите за труд и липсата на квалифицирани работници се превръща в главоболие за редица производствени компании.
Докато роботизацията допринесе частично да се покрие недостига на квалифицирани работници, сега липсата на специалисти започва да спира самия процес на автоматизация. "В повечето европейски страни, които покриваме, наблюдаваме липса на програмисти и инженери на роботи. Това пречи на компаниите да автоматизират производствените си обекти с темпото, което биха искали", обяснява г-н Танзава.

"За да се преодолее този недостиг и да се помогне на икономиките в Европа да нараснат чрез подобряване на ефективността на производството, образованието в училищата и университетите ще играе голяма роля", смята Танзава. За да спомогне за популяризирането на тези важни умения, FANUC стартира международно партньорство с WorldSkills. WorldSkills е международна организация за конкурси по професионални умения, която от десетилетия насърчава обучението на квалифицирана работна ръка. Като пилотен проект двете партньорски организации планират да проведат съвместно международен шампионат по програмиране на роботи в руския град Казан през август 2019 г.

     
Източник: FANUC

Ключови думи: FANUC   WorldSkills   колаборативни роботи   CR-4iA   автоматизация  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...