Industry Info  
Festo
Festo

ЕП одобри нови цели за дела на възобновяемата енергия и енергийната ефективност - 25.01.2018

25.01.2018   |   Начало»Проекти

Европарламентът одобри предложенията за нови обвързващи цели на ниво ЕС за 35% подобрение в енергийната ефективност, минимум 35% дял от крайното енергопотрепление да е генериран от възобновяеми източници и 12% енергиен дял от ВЕИ в транспорта до 2030 г.

Целта за енергийнта ефективност следва да бъде изпълнявана на база прогнозната консумация на енергия за 2030 г. съгласно модела PRIMES. Във връзка с новата цел за дела на възобновяемата енергия държавите членки трябва да въведат национални цели, от които ще е позволено максимално отклонение от 10% при определени условия.

През 2030 г. 12% от енергията, потребявана в транспорта, трябва да е генерирана от ВЕИ. Приносът на биогоривата първо поколение (получени от хранителни и фуражни култури) трябва да бъде ограничен до нивата от 2017 г., с максимум 7% в пътния и железопътния транспорт. ЕП предвижда и забрана за употребата на палмово масло до 2021 г. Също така, до 2022 г. 90% от бензиностанциите по пътищата от трансевропейските мрежи трябва да бъдат оборудвани с високомощностни зарядни станции за електромобили.

Парламентът одобри и предложението да се гарантира, че консуматорите, които произвеждат електроенергия на собстена територия, могат да я употребяват и да инсталират системи за съхранение без да се налага да плащат никакви данъци и такси.

За изпълнение на целите на ЕС, до 1 януари 2019 г. и след това на всеки 10 години всяка държава членка трябва да подава на ЕК интегриран национален план за енергетиката и климата. Първият такъв план следва да обхване периода от 2021 до 2030 г.

     
Източник: ЕП; снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕП   възобновяема енергия   енергийна ефективност   биогорива  

Област: ВЕИ  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...