Industry Info  
Festo
Festo

ЕК прие нова стратегия за справяне с пластмасовите отпадъци - 19.01.2018

19.01.2018   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската комисия (ЕК) прие първата по рода си всеобща стратегия за пластмасите, която е част от прехода към кръгова икономика. Тя ще спомогне за предотвратяване на замърсяването на околната среда с пластмаси и ще стимулира растежа и иновациите.

В момента едва около 30% от годишно генерираните в ЕС 25 млн. тона пластмасови отпадъци се събират за рециклиране. Основни цели на новите планове са всички пластмасови опаковки на пазара в ЕС да бъдат рециклируеми до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се понижи, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици да бъде ограничена.

"Със стратегията на ЕС за пластмасите даваме тласък и на един нов и по-кръгов бизнес модел. Необходимо е да инвестираме в иновативни нови технологии, които опазват безопасността на нашите граждани и нашата околна среда, като същевременно поддържат промишлеността ни конкурентоспособна", заяви първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие.

Новата стратегия ще позволи рециклирането на пластмаса да стане рентабилно за предприятията, да се намали количеството на пластмасовите отпадъци и да се прекрати замърсяването в морето. Очаква се документът да насърчи и инвестициите и иновациите за разработването на по-интелигентни и по-рециклируеми пластмасови материали и да стимулира промяна в това направление в световен мащаб.

     
Източник: ЕК; снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   пластмасови отпадъци  

Област: Екология  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...