Industry Info  
Festo
Festo

Започна строителството на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци - 01.09.2017

01.09.2017   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) официално стартира изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО). На специална церемония на 29 август т. г. министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на ДПРАО Дилян Петров направиха символичната първа копка. Площадка "Радиана", където ще бъде изградено хранилището, е разположена в двукилометровата зона с контролиран достъп на АЕЦ Козлодуй.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци и ще бъде едно от най-модерните в Европа от този тип. Международен фонд Козлодуй финансира безвъзмездно проекта, чийто първи етап е на стойност 71,8 млн. евро.

НХ РАО ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. м. Състои се от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на отделни камери. Планираният период на експлоатация е 60 години.

За изпълнител на проекта е избран германо-български консорциум от 5 фирми с главен изпълнител Nukem Technologies, която има международен опит с подобни съоръжения. Очаква се строителните работи по първия етап от изграждането на ханилището да приключат през 2021 г.

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   НХРАО   АЕЦ Козлодуй   Nukem Technologies  

Област: Екология  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...