Industry Info  
Festo
Festo

70% от отоплението във варненски квартал може да се осигури от слънчева енергия - 22.06.2017

22.06.2017   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Данните от проучване, реализирано от Института за нулевоенергийни сгради (ИНЕС) в сътрудничество с чуждестранни експерти, показват, че 70% от отоплението и подгряването на битова гореща вода във варненския квартал "Кайсиева градина" може се покрие от слънчева енергия чрез прилагането на технологията на слънчевите топлофикации.

В проучването на ИНЕС са обхванати 69 жилищни блока от квартала, в който няма изградена централизирана топлофикационна мрежа, и основен източник топлинна енергия в момента са електрически печки и климатици. За да се постигне максимален ефект от приложението на слънчевите топлофикации в квартала, жилищните сгради следва да са санирани. Според експертите периодът на възвръщаемост на инвестицията за подобна система е около 10 години, а поддръжката й е лесна и евтина.

Резултатите от проучването показват, че добивът на топлинна енергия ще достигне 38 квтч/кв.м./г за покривни термални слънчеви колектори и около 22 квтч/кв.м./г за вертикални колектори. Заедно те ще осигуряват по 60 квтч/кв.м./г. Топлинната енергия може да се съхранява сезонно чрез топлинни буфери, вградени в земята в междублоковите пространства. В момента Веолия Енерджи Варна проучва възможността за реализация на подобно топлофикационно решение в морската столица, съобщиха от компанията.

"Изследваме потенциала за приложение на технологията във Варна, защото се стремим да диверсифицираме портфолиото от енергийни източници, които използваме – особено като се има предвид повишаването на цените на горивата, което наблюдаваме", заяви Любомир Костов, ръководител "Работа с клиенти и развитие" във Веолия Енерджи Варна.

     
Източник: ИНЕС

Ключови думи: ИНЕС   слънчеви топлофикации   Веолия Енерджи Варна  

Област: ВЕИ  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...