Industry Info  
Festo
Festo

Предстои гласуването на нови заключения за НДНТ за големи горивни инсталации - 07.04.2017

07.04.2017   |   Начало»Проекти

На 28 април т. г. на заседание на комитет по чл. 75 от Директива 2010/75/ЕС относно емисиите от промишлеността ще се проведе гласуване за приемането на нови Заключения за най-добри налични техники (НДНТ) за големите горивни инсталации (ГГИ), съобщават от МОСВ. Проектът на документа задава нови, по-строги стойности на емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак, които се изпускат от работещи на въглища ГГИ.

"За България този въпрос е от изключителна социална и икономическа важност, тъй като проектът на Заключения не отчита в достатъчна степен спецификата на местните лигнитни въглища от Източно-Маришкия въглищен басейн. Използваните котли в електроцентралите, разположени в този басейн, са проектирани и изградени за изгаряне само на местни лигнитни въглища и не могат за изгарят друг вид гориво, което с по-добри качествени показатели. Поради невъзможността за замяна на изгаряното гориво, новите емисионни нива не могат да бъдат приложени към тези електроцентрали при жизнени икономически условия", коментират от МОСВ.

След проведени срещи с Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, Министерството на труда и социалната политика, както и с представители на бизнеса и синдикатите, МОСВ изпрати до ЕК национална позиция. От ЕК потвърдиха, че съществуващите инсталации могат да продължат работа в съответствие с изискванията на действащото законодателство.

Очаква се на заседанието на 28 април българската страна да предложи изменения на определени стойности на емисионни нива за серен диоксид, азотни оксиди и живак в атмосферата.

     
Източник: МОСВ

Ключови думи: МОСВ   НДНТ   големи горивни инсталации   емисионни норми  

Област: Екология  

Fanuc
АББ България ЕООД
FANUCМехатроникс
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс
Последно от Проекти
Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбития
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...