Industry Info  
Festo
Festo

Технологии на ABB в соларния самолет Solar Impulse

28.06.2016   |   Реализации
 
Технологии на ABB стоят в основата на Solar Impulse - експерименталния самолет, задвижван от соларна енергия, който през миналата седмица осъществи рекорден 71-часов полет над Атлантическия океан от Ню Йорк до Севиля.
 
Самолетът разчита на най-ново поколение соларни клетки, батерии и леки композитни материали, за да осъществи изглеждалата преди време невъзможна задача за полет около света без консумиране на всякакви изкопаеми горива. Solar Impulse, чийто размах на крилете е по-голям от този на един Boing 747, но тежи колкото два обикновени пътнически автомобила, използва висококапацитивни литиево-полимерни батерии, позволяваща му да лети както при пълно наличие на слънчева светлина, така и през нощта.
 
Пилотът на самолета Андре Боршберг отбеляза: "Този самолет по същество представлява една летяща умна мрежа, която използва енергията, събрана от възобновяеми източници, и я предоставя по ефективен начин на потребителите, които може да имат нужда от нея в период, различен от този, в който е била генерирана."
 
Вторият пилотт Бертран Пикар, който е инициатор на проекта, сподели: "Светът би могъл да бъде много по-продуктивен, ако всички тези технологии се въведат в по-широк мащаб. Точно това правят нашите партньори от ABB – прилагат тези иновации по начин, по който целият свят може да се възползва от тях."
 
Главният изпълнителен директор на ABB Улрих Шписхофер подчерта, че компанията предоставя все по-обширна гама продукти и решения, които повишават ефективността на транспортните системи, като същевременно намаляват вредното им влияние върху околната среда на множество фронтове. 
 
"Solar Impulse представлява само началният етап от нова златна ера на природосъобразен транспорт. Свидетели сме на огромни нови възможности в областта на устойчивия транспорт. Последните технологични разработки отварят път към значителен възход в енергийната ефективност и производителност", коментира Шписхофер.
 
Задвижващите системи Azipod на ABB, които поставят електродвигателите в подводни съдове, простиращи се под корпусите на големите кораби, способстват са сериозно повишаване на ефективността и маневреността. Продуктовото решение Octopus на компанията използва огромно количество информация, умни сензори и усъвършенствана свързаност, за да предоставя насоки на корабните оператори за най-ефективните маршрути, които да следват, като едновременно с това осигурява предупреждения за потенциални опасности. Портфолио Enviline на ABB включва регенеративни спирачни и други високоефективни технологии за намаляване на консумацията на енергия в железопътните тягови системи на постояннен ток с до 30%.
     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ   Solar Impulse   Солар Импулс  

Област: Технологии  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Реализации

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...