Industry Info  
Дебулко
Дебулко

AxFlow: каква помпа да изберем за хигиенично приложение или предимствата на центробежна помпа с магнитен съединител пред помпа с механични уплътнения

17.03.2016   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Традиционните решения за пренос на нисковискозни флуиди в производството на храни и напитки, млекопреработвателната и фармацевтичната индустрия обикновено се ограничават до използване на центробежни помпи с механични уплътнения. Ротационните механични уплътнения са едно от най-слабите звена в центробежната помпа, тъй като бързо се износват, което води до чести прекъсвания на производствения процес и до по-големи разходи за поддръжка. Дизайнът на центробежните помпи с магнитен съединител предотвратява този проблем и спестява излишните разходи. Тези помпи имат само статични уплътнения, които не се износват, както въртящи се механични, затова осигуряват по-дълъг пълен работен режим, свеждайки нуждата от техническо обслужване до минимум. 
 
При някои приложения, като пренос на захар или мляко, изниква нужда от водно промиване на ротационните механични уплътнения на помпата, тъй като при въртене и контакт с въздух остатъците на пренасяния продукт върху уплътненията се изсушават и кристилизират. Без промиване, кристализираният абразивен продукт се наслагва върху уплътненията и причинява течове, съответно загуби в производството. Другите приложения, които изискват често промиване, са пренос на чистите флуиди във фармацевтичната индустрия, където не се допуска допълнително смазване на елементите на помпата, както и пренос на абразивни или горещи флуиди, изискващи промиване с вода с цел охлаждане на уплътненията. Помпите с магнитен съединител предотвратяват нуждата от водно промиване и монтиране на допълнителни тръбопроводи и кранове, което води до намаляване на разходите при инсталация на помпата.
 
Центробежните помпи с магнитен съединител са добър избор за процесите на пастьоризация и ултрапастьоризация (стерилизация на храна чрез загряване до много висока температура) в млекопреработването. Тъй като помпите с магнитен съединител нямат ротативни механични уплътнения, използването им предотвратява образуването на течове, причинени от наслагването на т. нар. млечен камък (изсушен протеин) върху механичните уплътнения. Също така, тези помпи са изключително подходящи за пренос на плодови сокове и напитки, както и за системите CIP (почистване на място). 
 
Като резултат от използването на помпите с магнитен съединител следва да се отбележи значително удължаване на пълния работен режим на оборудването без нужда от чести технически обслужвания и ремонт, както и спестяване на разходите, свързани с това.
 
Очаквайте първата в света хигиенична центробежна помпа с магнитен съединител Waukesha SPX EcoPure™, която следва да бъде представена от AxFlow на българския пазар след текущите успешни изпитания съвсем скоро.
     
Източник: AxFlow

Ключови думи: AxFlow   АксФлоу   SPX EcoPure   центробежни помпи   фармацевтична промишленост   хранително-вкусова промишленост  

Област: Експертно  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...