Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Правителството сключи споразумение за финансиране по новата оперативна програма за малки и средни предприятия

08.03.2016   |   Бизнес
 
Българското правителство сключи споразумение с Европейския инвестиционен фонд за реализиране в България на новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия". Тя предвижда предоставяне на финансов ресурс в размер на 102 млн. евро, които ще се предоставят изцяло от ЕС, без съфинансиране от българска страна. Чрез финансови посредници ще бъдат предоставяни гаранции за кредитиране на малки и средни предприятия, което ще намали високите изисквания за обезпечения по заеми и ще облекчи предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс за дейността им.
 
Новата програма е съвместен инструмент на Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд, създаден специално за да увеличи кредитирането на реалната икономика, откриването на работни мести и насърчаването на растежа. България е първата държава от региона, която ще се възползва от възможността на инструмента за финансиране. 
 
Споразумението бе подписано от министъра на икономиката Божидар Лукарски, от главния директор на Главна дирекция "Регионална и градска политика" в Европейската комисия Валтер Дефа, от изпълнителния директор на  Европейския инвестиционен фонд Пиер Луиджи Джилиберт и от директора на Дирекция "Централна и Южна Европа" на Европейската инвестиционна банка Флавия Паланца. 
 
След подписването на споразумението предстои ратифициране от Народното събрание и избор на финансови посредници. Очаква се първите кредити за предприятията да бъдат отпуснати до края на тази година.
     
Източник: МС

Ключови думи: МС   ЕК   ЕИФ   Инициатива за МСП   оперативни програми  

Област: Бизнес  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...