Industry Info  
Festo
Festo

ТИЗ стартира проект за въглероднонеутрални индустриални паркове

11.11.2020   |   Проекти
 
Екипът на Тракия икономическа зона (ТИЗ) е в основата на консорциум "Въглероднонеутрални индустриални паркове" (ВНИП) - стратегически проект в съответствие със "Зелената сделка" на ЕС за бъдещото развитие на индустриалните зони в България в четири области – Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково.
 
"Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност", обясни  инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор ТИЗ пред телевизия Bloomberg.
 
Консорциумът цели създаване на привлекателна инвестиционна и иновационна среда в зоните на участващите общини, намаляване на въглеродните емисии, подобряване на  условията на труд и стандарта на живот. Проектът е разработен от екипа на ТИЗ, ползвайки съвместната работа с най-голямата научна общност за приложни изследвания в Европа – германският институт Fraunhofer, Организацията на ООН за индустриално развитие (UNIDO), Българската агенция за инвестиции (БАИ) и успешния опит на публично-частното партньорство с девет общини и три клъстера.
 
"От 3 години работим по тази стратегия. След излизане от коронавирусната ситуация чрез мерки за "зелено" развитие се надяваме в рамките на 10 години да постигнем въглеродна неутралност на части от Тракия икономическа зона", коментира инж. Панчев. 
 
Относно финансирането на проекта за ВНИП инж. Панчев посочи различни възможности: привличане на капитал от ЕИБ или други международни финансови институции и по европейски оперативни програми.
     
Източник: ТИЗ

Ключови думи: ТИЗ   въглеродно неутрални индустриални паркове   Пламен Панчев  

Област: Проекти  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Проекти

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...